StayGreen Borris styregruppen – fra venstre Lars Rahbæk, Claus Tobler, Jes Nissen og Ejnar Tylvad.

Lige før Jul uploadede vi en video om StayGreen Borris projektet på Facebook, og vi fik også delt videoen på business-netværket LinkedIn. Derudover har mange hjulpet med at dele nyheden. Tusind tak for det.

Projektet er sat i søen, fordi det er realistisk at gennemføre i Borris, og det skyldes 2 helt grundlæggende faktorer: 1) Borris har et helt unikt sammenhold og fællesskab når der sættes nye ting i søen 2) Borris har masser af ildsjæle og frivillige, som både kan og vil deltage i projektet.

Derfor er det på sin plads at give en status på projektet her i Sognebladet, så alle har en mulighed for at se, hvad det er der arbejdes med. For at skabe overblik, så bliver det i punktform:

 • StayGreen Borris er et projekt, hvor der skal etableres bæredygtige, miljøvenlige og klimaneutrale overnatningsmuligheder i Borris.
 • Fundamentet for projektet er en forventning om en markant stigning i antallet af lystfiskere og natur-turister i de kommende år. Projektet ligger også godt i tråd med “Naturens Rige”, og det vil blive markant boostet, hvis vi får en “Skjern Å Naturnationalpark”.
 • Der skal tilknyttes aktiviteter i naturen omkring StayGreen, man kan etablere et sauna/spa-område, og der kan skabes sansefulde oplevelser. Alle disse aktiviteter og oplevelser skal være tilgængelige for både gæster og lokale borgere.
 • StayGreen skal være tæt på naturen, og i pagt med naturen.
 • StayGreen skal tiltrække en bred vifte af kunder: Lystfiskere, natur-turister, cyklister, ryttere, erhvervsfolk, messedeltagere og ikke mindst de lokale borgere.
 • Det giver rigtig god mening, hvis projektet etableres som en almennyttig og socialøkonomisk virksomhed. Det betyder, at man kan involvere og aktivere både unge og ældre borgere, som har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Derudover er det målet, at projektet på sigt skal bidrage med udbytte til andre lokale projekter i Borris – deraf det almennyttige.
 • Det er helt afgørende, at projektet bliver dybt forankret lokalt, og styregruppen vil gå langt for at sikre, at lokale virksomheder bliver involveret i etableringen af projektet, og naturligvis i den efterfølgende drift.
 • Vi skal have lokale fødevarer og produkter, vi skal tiltrække lokale medarbejdere, vi skal samarbejde med lokale foreninger og institutioner. Kort sagt, så skal StayGreen skabe stor værdi for Borris by og sogn. Udbyttet skal ikke være til aktionærer – det skal være til Borris.
 • Styregruppen består af Jes Nissen og undertegnede fra Borris Rådet, Claus Tobler fra Erhvervsskolen Vestjylland, og så har vi tilknyttet Ejnar Tylvad, som er skarp til fundraising og udarbejdelse af ansøgninger m.m.
 • Vi arbejder i øjeblikket med at kunne udarbejde og sende en ansøgning om udarbejdelse af en Forundersøgelse. Forhåbningen er, at vi kan sende denne ansøgning i starten af april måned.
 • Vi håber naturligvis, at vi kan realisere dette projekt, men der er lang vej endnu. Det væsentligste er, at vi kan se og fornemme en bred lokal opbakning.
 • Vi er i gang med at indhente såkaldte støtteerklæringer fra lokale virksomheder og foreninger, og har i skrivende stund modtaget 20 støtteerklæringer. Det er vores håb og forventning, at vi modtager endnu flere i den kommende tid.
 • Der skal afholdes ét eller flere Borgermøder i Multisalen hos Thorkild. Her vil styregruppen i ord og billeder give en seneste status, og så håber vi at mange borgere vil underskrive en fælles støtteerklæring efter mødet.
 • Det er et stort projekt som kræver mange ressourcer. Derfor vil der blive brug for mange flere aktive deltagere i projektet.

I styregruppen håber vi, at dette indlæg har givet lidt mere overblik og indsigt i StayGreen Borris projektet. Vi vender tilbage, når vi forhåbentligt snart kan afholde Borgermøder med mange deltagere.

På vegne af styregruppen
Lars Rahbæk